Vietnamin raikkaita makuja ja kotimaisia kasviksia

Vietnamin raikkaita makuja ja kotimaisia kasviksia

Vietnamilainen keittiö on monipuolinen, raikas ja se pyrkii makujen harmoniaan. Kasvisruokia tehdään ja syödään Vietnamissa paljon ja erityisesti buddhalaiset ovat vaikuttaneet kasvisruokien suureen määrään.

Eri puolella Vietnamia on omia piirteitä.

 

Kasvisruokaa maustetaan muun muassa chilillä, inkiväärillä, valkosipulilla, seesamiöljyllä, soijalla, tillillä, thaibasilikalla, korianterilla, mintulla, tähtianiksella ja kevätsipulilla. Vietnamissa käytetään myös Kiinassa paljon käytettyä five spice seosta (yleisimmin tähtianis, fenkoli, kaneli, sichuanpippuri ja neilikka) Ruoka on värikästä ja samalla aterialla tarjotaan useita ruokalajeja ja lisukkeita. Samalla aterialla voidaan tarjota riisiä, keittoa, montaa eri salaattia ja useata pääruokaa.

 

Vietnamissa käytetään värikkäiden kasvisten lisäksi muun muassa tofua, mungpapuja, sieniä, seesaminsiemeniä, merileviä ja pähkinöitä. Kasviksista suosittuja ovat retikka, porkkana, erilaiset kaalit, vihreät kasvikset kuten paksoi ja pinaatti, mungin idut, kesäkurpitsa, siitakesienet ja sipulit. Vietnamilainen kasvisruoka syntyy helposti kotimaisin kasviksin.

 

 

Jos käytät tofua kääryleisiin, paista sitä isoina viipaleina kuumalla pannulla öljyssä rapeaksi. Jäähdytä ja viipaloi.

 

 

 

 

 

 

 

Kesäkääryleet ja kookoskastike

 

Rullien sisään voi laittaa oman mielikuvituksen mukaan kasviksia/tofua/pähkinöitä/ituja yms.

Hyvä tapa lisätä tuoreita kasviksia ja ituja ruokavalioon.

 

noin 40 g riisivermisellejä

1 porkkana ohuina suikaleina

1/4 kurkku ohuiksi suikaloituna

pieni pala kaalia

(pala paistettua tofua suikaleina)

noin1 dl pilkottua kevät/ruohosipulia

 

1 kpl pehmeää kerä/friseesalaattia

noin 12 riisipaperikäärylettä

 

Laita riisivermisellit likoon kiehuvaan veteen noin puoleksi tunniksi.

Kaada vesi pois, kun vermisellit ovat valkoisia ja pehmeitä. Valuta siivilässä. Leikkaa vermisellejä veitsellä hiukan pienemmäksi.

Irrota salaatinlehdet.

Pilko kaikki raaka-aineet eri kippoihin valmiiksi täyttämistä varten.

 

Laita haaleaa vettä laakealle astialle tai isolle lautaselle. Kastele riisipaperit (yksi kerrallaan) lämpimässä vedessä 5-10 sekuntia ja nosta paperi leikkuualustalle / pöydälle leivinpaperin päälle. Laita paperin keskelle ensin salaatinlehti ja päälle kovat raaka-aineet kuten porkkanat. Lisää sen jälkeen loput raaka-aineet päälle. Kääri rullat kuten kirjekuori ja sulje. Halkaista rullat terävällä veitsellä ja dippaa kookoskastikkeeseen tai tiputa lusikalla rullan sisään kastiketta.

Riisipaperi pehmenee nopeasti joten pyri täyttämään rullat melko ripeästi. Jos et tarjoile heti niin laita rullat leivinpaperin päälle ja erilleen toisistaan, jotta eivät tartu kiinni.Pyri kuitenkin syömään tunnin-parin sisällä.

 

Kookoskastike:

 

½-1 thaichili pilkottuna ja siemenet

1 valkosipulin kynttä murskattuna

1 rkl (paahdettuja) seesaminsiemeniä

2 rkl soijakastiketta

1 dl kookosmaitoa

2 rkl limemehu

1 tl tummaa sokeria tai vaahterasiirappia

2 tl five-spice mausteseosta

 

Sekoita kaikki raaka-aineet keskenään

 

 

 

Vietnamin Pho-kasviskeitto

 

Pho keitot sisältävät usein eläinperäisiä liemiä tai voimakkaita kasvisliemiä. Pho syntyy myös keittämällä maistuva kasviskeitto ja lisäämällä ihania tuoreita mausteita pintaan.

 

Liemi.:

2-3 valkosipulin kynttä

2 rkl raastettua inkivääriä

1 sipuli pilkottuna

100 g herkku/siitakesieniä viipaleina

1 porkkana suikaleina

2 tomaattia pieninä kuutioina

2-3 rkl öljyä

noin 1,5 l vettä

(1-2 tl kuivattua siitakesienijauhetta)

3 tähtianista

1 kanelitanko

5-7 neilikkaa

2 rkl limenmehua

2 rkl soijakastiketta

ripaus suolaa

 

Kuumenna öljy kattilassa ja kuullota valkosipulia, inkivääriä ja sipulia hetki kattilassa. Lisää sienet ja paista kunnes sienistä haihtunut suurin osa nesteestä. Lisää porkkanat, tomaatit ja sipulit, hauduta hetki ja lisää vesi. Lisää kuivat mausteet ja keitä puolisen tuntia. Mausta lopuksi limenmehulla, soijalla ja suolalla. Poista kokonaiset mausteet ennen tarjoilua.

 

Kulhoihin (noin 10 kpl)

 

(noin 100 g kypsiä riisinuudeleita)

4 dl pilkottua kevätsipulia

1-2 dl pilkottua korianteria

1-4 tuoretta thaichiliä pilkottuna

1-2 limeä lohkoina

rouhittua mustapippuria

 

Laita nuudelit likoon lämpimään veteen ja anna pehmentyä ja värin muuttua valkoiseksi. Ota vesi pois ja huuhtele nuudelit. Pilko saksilla pieniksi jos haluat.

Aseta nuudelit kulhoihin ja kaada päälle keittoliemi. Lisää lopuksi kulhoihin tuoretta chiliä, kevätsipulia ja korianteria ja tarjoile limelohkon kanssa.

 

 

Soija-inkivääri glaseerattua munakoisoa

 

1 reilu munakoiso

2 pientä salottisipulia tai 1 sipuli

1 pilkottu thaichiliä

1 rkl raastettua inkivääriä

2 rkl öljyä

2 rkl vettä

1 tl sokeria

1-2 rkl soijaa

1-2 rkl limemehua

(1 rkl siitakesienijauhetta)

2 dl paahdettuja cashewpähkinöitä

2 rkl pilkottua korianteria

ripaus suolaa ja mustapippuria

 

Puolita munakoisot ja pilko noin sentin paksuisiksi paloiksi. Pilko sipuli ja chili.

Paista munakoisot molemmin puolin, niin että ovat pehmeitä ja saaneet hiukan väriä pintaan. Ota munakoisot sivuun. Kuullota sipulia, chiliä ja inkivääriä noin viisi minuuttia. Lisää pannulle vesi, sokeri, soija ja sienijauhe.

Hauduta jonkun aikaa, niin että neste tiivistyy. Lisää sitten paistetut munakoisot.

Verkkosivumme käyttää evästeitä saadaksesi parhaan käyttökokemuksen. Jatkaessasi sivuston käyttöä hyväksyt evästeet. Lue lisää