Ihana, täydellinen lehtikaali

Ihana, täydellinen lehtikaali…

Lehtikaali hurmaa maullaan, terveellisyydellään  ja helppoudellaan syksyn kasviskeittiössä. Se taipuu lähes ruokaan kuin ruokaan. Pilko keittoon, pataan ja salaattiin. Istuta piiraisiin, juomiin ja arkiruokiin.

Kokeile vaikka smoothiessa tai pannulla perunan kanssa.

 

 

 

Lehtikaali-puolukkasmoothie

 

1 lehtikaalinlehti

1-2 dl puolukoita

2 dl maustamatonta kaurayosaa

1 kotimainen omena

vettä

(hunajaa, vaahterasiirappia tai muuta makeutusta oman maun mukaan)

 

Irrota lehtikaalin ranka ja pilko lehtiä hiukan pienemmäksi. Ota omenan siemenkota pois. Laita kaikki raaka-aineet tehosekoittimeen ja pyöräytä tasaiseksi massaksi. Lisää sen verran vettä, että smoothie on juotavaa. Makeuta tarvittaessa.

 

 

 

 Peruna-lehtikaalipaistos

 

Herkullinen ja helppo arki ruoka syntyy lehtikaalista, perunasta, purjosta ja kikherneistä.

 

2-3 perunaa

pala purjoa tai 1 sipuli

1 iso lehtikaalin lehti

2 dl keitettyjä kikherneitä

1-2 valkosipulin kynttä pilkottuna/murskattuna

1-2 rkl sitruunamehua

1 rkl soijakastiketta

2 tl jauhettua korianteria

1 tl jauhettua paprikaa

2-3 rkl öljyä

suolaa ja mustapippuria

(kourallinen tuoretta basilika, persiljaa tms)

 

Pilko perunat, purjo ja lehtikaali.

kuumenna pannu ja kuullota perunoita ja purjoa hetki öljyssä. Lisää hiukan vettä ja anna perunoiden kypsyä kannen alla, miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia. Lisää sitten kikherneet ja mausteet. Anna maustua hetki. Kokeile perunoiden kypsyys, anna hetki kypsyä, jos tuntuvat kovilta. Lisää sitten pilkottu lehtikaali, pyöräytä ympäri ja hauduta kunnes kaali on pehmeää.

Lisää suolaa, pippuria ja tuoreita yrttejä halutessasi.

 

 

 

Riisivermiselliä, sieniä ja lehtikaalia.

 

100 g riisivermiselliä

2 lehtikaalin lehteä

1 sipuli

100 g pilkottuja suppilovahveroita tai herkkusieniä

2 rkl öljyä

(1 rkl tummaa seesamiöljyä)

1-2 rkl raastettua inkivääriä

½-1 thaichili

1 rkl soijakastiketta (mieluiten tamaria)

1-2 rkl limenmehua

1 tl suolaa ja ripaus mustapippuria

 

päälle paahdettua sipulia ja tuoretta korianteria.

 

Keitä vesi ja liota vermisellejä noin puolisen tuntia tai kunnes ovat pehmeitä ja väri on hohtavan valkoinen. Kaada vesi pois. Pilko sipuli, sienet ja lehtikaali. Kuullota sipulia, sieniä, inkivääriä ja chiliä kuumalla pannulla muutamia minuutteja. Lisää lehtikaali ja pyöräytä siten, että kaali on pehmentynyt, mutta säilyttänyt vielä värinsä. Lisää valutettu vermiselli, soijakastike, limemeh, suola ja pippuri. Tarkista maku ja lisää pintaan paahdettua sipulia ja tuoretta korianteria.

 

 

 

 

Chili-lehtikaalia

 

3-4 lehtikaalin lehteä

vettä keittämiseen

1 tl merisuolaa

noin 1 tl chilipulveria tai 1-2 pilkottua thaichiliä

1 rkl vaahterasiirappia

2-3 valkosipulin kynttä pilkottuna/murskattuna

2 rkl sitruuna/limemehua

2 rkl soijakastiketta

2 rkl seesamiöljyä

1 rkl seesaminsiemeniä

2 rkl paahdettuja pinjansiemeniä

 

Puolita lehtikaalit ja irrota osa paksusta rangasta. Pilko vähän pienemmäksi. Keitä vesi, lisää suola ja laita lehtikaali veteen. Keitä 2-3 minuuttia. Jäähdytä kylmässä vedessä. Puristele lehtikaalista ylimääräinen neste pois. Sekoita muut raaka-aineet kaaliin paitsi pinjansiemenet ja anna hetken maustua. Ripottele pintaan paahdetuttuja pinjansiemeniä tai cashewpähkinöitä.

 

Verkkosivumme käyttää evästeitä saadaksesi parhaan käyttökokemuksen. Jatkaessasi sivuston käyttöä hyväksyt evästeet. Lue lisää